KimmoA.se presenterar…

Bitcoin, ordentligt förklarat

This article is also available in English. Den här artikeln finns även på engelska.
Ända sedan Bitcoin utannonserades tidigt 2009 har jag försökt förstå det både på ett konceptuellt och tekniskt plan. Det har varit allt annat än enkelt att reda ut alla frågetecken, och jag klandrar verkligen ingen om de finner det väldigt förvirrande. Jag skrev den här texten för att förklara Bitcoin på ett så enkelt sätt som möjligt utan att utelämna viktiga fakta eftersom, som så ofta är fallet, jag inte kunde hitta något som förklarade det på det sätt jag skulle vilja ha det förklarat för mig. Således kanske denna inte fungerar för alla, eller är den "ultimata guiden", men jag hoppas att det är en bra startpunkt.
Även om den stora majoriteten inte behöver veta varenda teknisk detalj om de inre mekanismerna så behöver de fortfarande veta vad Bitcoin faktiskt är, och hur det fungerar rent generellt. Jag tänker försöka informera om det här.
Det finns många problem med Bitcoin. Dock existerar det, det är någorlunda etablerat och, framför allt, är Bitcoin det enda praktiska/realistiska alternativet till de kriminella bankgangstrarnas medvetet värdelösa system, etablerade bedrägeriverksamheter såsom PayPal/Payson (vilka frekvent bannlyser slumpmässiga konton och stjäl deras tillgångar utan att uppge någon orsak eller någonsin tilltala offret igen, och som hänger ut folk utan att säga till dem) samt det konstanta förtrycket från myndigheter. Det står klart att Bitcoin har den utan tvekan största chansen att fungera i den här avskyvärda situationen vi befinner oss i. Det är helt enkelt allt vi har.

I korta ordalag

Genom Bitcoin-systemet kan man skicka och ta emot BTC-valutan till/från vem som helst på jorden, fullständigt kringgåendes de sjukligt bakvända och vidriga banköverförings- och kortsystemen, privatlivskränkningar och alla möjliga slags avgifter och censur som existerar vid varje kommersiell/centraliserad tjänst. Om du, likt många av oss, är utled på att bli trakasserad av staten och de onda multinationella storföretagen, är användandet av Bitcoin detsamma som att be dem dra åt helvete. Det må fortfarande vara experimentellt, men det är ingen skämt.

Den absoluta grunden

Termen "Bitcoin" kan syfta på fyra separata men tätt sammanflätade saker:
  • Själva den decentraliserade, icke-hierarkiska valutan som ett begrepp.
  • Ett individuellt Bitcoin-"mynt". Detta är inte något man kan ta på utan en abstrakt entitet. Förkortas som BTC, ฿, Ƀ m.m.
  • Det tekniska "protokoll" som bestämmer reglerna för hur det är tänkt fungera. (Tyvärr är detta fortfarande till stor del baserat på källkoden till den officiella Bitcoin-klienten.)
  • Den Internet-anslutna mjukvara som får det att faktiskt fungera och som du interagerar med på din dator och som förhåller sig till protokollets regler. Det finns inte bara en "klient", utan flera olika, precis som med webbläsare och ordbehandlare.
Varje användare av Bitcoin installerar en Bitcoin-klient, vanligtvis den officiella, och blir därmed en "nod" i det globala Bitcoin-nätverket och i princip sin egen lilla bank på sätt och vis. Även om det är möjligt att använda en av många webbtjänster som hanterar din "plånbok" åt dig, vilken befriar dig från omaket att installera mjukvara, är detta väldigt riskabelt. Du förlitar dig på en tredjepart med alla dina pengar, och många har mycket riktigt förlorat sina Bitcoin på det sättet (tack vare hackerattacker som var möjliga tack vare sunkig säkerhet, eller genom att ägarna helt enkelt var tjuvar som flydde med kosingen).
Det säkra/vettiga sättet att använda Bitcoin är att vara din egen faktiska nod och hantera din digitala "plånbok" själv. Denna måste, förstås, hållas säker, och du bör ha flera olika säkerhetskopior (det är en väldigt liten fil). Det finns skadliga program som stjäl din plånbok, vilket torde göra datorsäkerhet viktigare än någonsin för allmänheten. Det finns folk som har skrivit ut fysiska papper med de hemliga koderna för deras Bitcoin på och sparar dem helt "offline" i ett kassaskåp. Det bör ge dig en aning om kraften bakom den här märkliga valutan.
Du, precis som alla andra, kommer att ha en komplett logg på varenda Bitcoin-transaktion av varenda Bitcoin-"användare" (dessa är bara unika textsträngar — inte ditt faktiska namn eller dylikt, naturligtvis) som har ägt rum sedan dag ett. Detta är nödvändigt p.g.a. frånvaron av en central auktoritet; samtliga medlemmar i nätverket måste kunna verifiera integriteten på transaktionerna. Denna "blockkedja" synkroniseras ständigt (växer) med andra noder så länge du är online. Den är för tillfället flera GB stor. Ju längre du stannar offline, desto längre tar det att hinna ikapp när du kommer tillbaka.

Skicka och ta emot

För att skicka pengar anger du den "mottagaradress" (ser ut så här: 19HQ1PKvkhUpeqFRtYU7WRFZkifWJrpa4M) som du får av personen som vill ha betalt, samt summan. (Vilken webbsida som helst kan länka direkt till detta, så att du när du klickar på en länk ser din Bitcoin-klient ploppa upp med deras adress och summan redan ifyllda. Det är vackert.) Sedan genomför du transaktionen med ett knapptryck. Den kommer nu att börja sprida sig genom nätverket ända tills ett tillräckligt antal av noderna har verifierat att det är OK. De gör allt detta genom avancerade matematiska beräkningar. De som utformade detta är inte dumma. Det är inte möjligt att som en individ lura systemet. På grund av den icke-hierarkiska beskaffenheten hos valutan är transaktionerna inte omedelbara. De kan inte vara omedelbara. Däremot finns det nu möjligheten att lägga på en frivillig "belöning" (ja, en avgift) så att din transaktion går igenom snabbare, där belöningen ges till den "brytare" som genomför grovjobbet med beräkningarna.
För att mottaga pengar trycker du bara på en knapp i klienten för att generera en ny "mottagningsadress" och ger den till personen i fråga. Det rekommenderas starkt att varje transaktion använder sin egen mottagaradress, för ditt privatlivs skull och för att hålla ordning på allt. (Det är gratis att skapa hur många mottagningsadresser som helst, ett gäng hålls förberäknade i en ständig buffer för att göra dina säkerhetskopior mindre benägna att förlora pengar, och de knyts alla till och är del av din enda "plånbok".) Klienten låter dig "beskriva" dessa adresser för ditt eget personliga bruk, t.ex. "Pengar från Jonas för cykeln". Dessa "beskrivningar" skickas inte över nätverket och lämnar aldrig din plånboksfil på något sätt.

Att skaffa Bitcoin

Det finns tre olika sätt på vilka du kan skaffa Bitcoin:
  • Någon som redan har Bitcoin-mynt kan skicka några till dig (eller små delar av ett). De kommer inte att göra detta gratis (bara ignorera de många bedrägerisajter som utlovar "gratis Bitcoin"), så du måste antingen tillhandahålla en tjänst eller sälja något, precis som med alla riktiga valutor.
  • Du kan helt "enkelt" (det är krångligt) köpa dem vid en betrodd Bitcoin-börs (som t.ex. Mt.Gox) mot traditionell "fiat"-valuta som t.ex. svenska kronor. I skrivande stund kostar en Bitcoin över 500 SEK!
  • Du kan "bryta" Bitcoin själv. Dock ska sägas att detta i skrivande stund har blivit så svårt att du lika gärna kan glömma det om du först hör talas om det just nu. Dock måste jag ändå beskriva detta närmare…

Brytning och förvirring

Det finns många missuppfattningar kring Bitcoin. Den mest vanliga är förmodligen tanken på att vem som helst kan "trycka" obegränsat med Bitcoin eftersom det inte finns någon central auktoritet. Detta är naturligtvis felaktigt då det skulle göra valutan helt värdelös. Att "bryta" nya Bitcoin-mynt är inte enkelt och blir svårare hela tiden, och detta är inte något som den genomsnittlige användaren ens bör tänka på att göra. Faktum är att allt detta prat om Bitcoin-brytning i mångt och mycket skiftat fokus från dess potential som, äntligen, ett sätt för folk att skicka pengar över nätet på ett vettigt sätt, till något slags "bli rik snabbt"-trams, där både brytning och spekulation överskuggar allt prat om att faktiskt använda det som en valuta för att utbyta varor och tjänster. Detta är olyckligt.
Det maximala antalet Bitcoin som någonsin kan existera är 21 miljoner. Du kanske tror att detta begränsar dess användning i stor skala. Detta stämmer inte. Bitcoin-mynt kan delas upp i mycket mindre delar och fritt utbytas. Det är något positivt att de inte är obegränsade.
"Brytning" (eller "mining" på engelska) betyder att man kör ett program på en dator som konstant försöker generera den korrekta "koden" för ett Bitcoin-"block", om och om igen, många, många gånger per sekund. Den har inget minne av tidigare försök och har ingen aning om när den "kommer i närheten". Den bara testar slumpmässigt tills, slutligen, ett "block" på 25 Bitcoin hittas. De sägs då vara "brutna" eller "uppgrävda". Detta blir matematiskt svårare/mer osannolikt hela tiden. Därmed gjordes detta från början med datorprocessorn, sedan med grafikkort (GPU) som var mycket bättre på att beräkna denna typ av problem, till nu, med specialtillverkad hårdvara som är skapad enkom för att bryta BTC. Dessa maskiner är både sällsynta och väldigt dyra. Gör dig själv en tjänst och glöm bort alla tankar du kan tänkas ha på att "generera virtuella pengar" och bli rik på det. Om det någonsin var möjligt var det när Bitcoin var nytt och du var en av de få som tidigt insåg potentialen. Jag var inte en av dem. De flesta som faktiskt samlade på sig en massa mynt i början sålde dem väldigt billigt (eller t.o.m. kastade bort dem!) och ångrar nu att de inte behöll dem.

Problem

Att växla mellan din lokala fiatvaluta och Bitcoin är ett omak, och det kommer förmodligen inte att bli enklare så länge bankgangstrarna styr världen. Dock bör detta inte vara något du gör regelbundet. Faktum är att till slut borde målet vara att helt gå över till Bitcoin, åtminstone för elektroniska betalningar. Vid fysiska transaktioner fungerar "gamla hederliga" pengar, ädelmetaller eller vilket ovanlig och eftertraktat föremål som helst väl. (Det vill säga tills de börjar installera minimala övervakningschip i alla nya sedlar och slantar och förbjuder de gamla kontanterna, eller helt enkelt bara genomför sitt vansinniga "kontantlösa samhälle" på sina egna sjuka villkor.)
Även om det är decentraliserat kan jag tänka mig många sätt på vilka "De" kan stoppa Bitcoin om de känner att det håller på att bli för stort och ett riktigt hot mot deras skräckvälde. De kan stifta lagar som förbjuder valutan, de kan få Internet-leverantörer att blockera Bitcoin-trafik, de kan göra det omöjligt att byta in fiatvaluta till Bitcoin (och därmed göra det ännu svårare för det att slå igenom på allvar), och många andra ondskefulla saker. Dock, som tidigare nämnts, finns det helt enkelt inget val. Ädelmetaller och dylikt kan samlas lokalt och användas för att utbyta tjänster och varor öga mot öga, men de kan inte skickas över hela världen på ett vettigt sätt.
Oavsett om du gillar det eller ej är Bitcoin den enda chansen att äntligen få möjligheten att ta betalt och betala online på ett tillräkneligt vis. Äntligen. 2013. 13 år in i det "digitala millenniet".

Externa länkar (på engelska)

Nu då?

Du kan skicka lite återkoppling, ge dricks eller länka folk hit. Läs även min artikeln om Tor.
Kortadress till den här sidan: https://iwantabro.com/kimmoa/Tor_sammanfattat_for_dodliga/
Publicerad 2013-03-27. Senast ändrad 2013-08-27.